Kozieradka mielona [bezglutenowa] 70g

Kozieradka mielona [bezglutenowa] 70g

4,90 zł
Brutto

Kozieradka jest popularnie uznawana za zioło kulturystów, a z jej nasion pozyskuje się hormony sterydowe, które znajdują zastosowanie w diecie kulturystów. Warto rozważyć dodanie kozieradki do swojej diety ze względu na jej wyjątkowy smak. Aby dowiedzieć się więcej na temat korzyści płynących z jej spożycia, zanurz się w jej świat!

Dostawa już od 12.90zł! Zamówienia powyżej 180zł wysyłamy za 0zł! Szczegóły dostawy >>
help_outlineZapytaj o produkt
Kozieradka mielona [bezglutenowa] 70g

Kozieradka mielona [bezglutenowa] 70g

Akceptuję zasady polityki prywatności  

Zadzwoń i zapytaj
+48 690 912 730

Pon-pt 10:00-17:00

Sobota 10:00-14:00

redeem Za ten produkt nie ma punktów lojalnościowych

  101 osób/osoby kupiło ten produkt w ostatnich 12 miesiącach..
Ilość na magazynie: średnia

Kozieradka pospolita, zwana także lekarską, fenegryką, greckim sianem, koziorożnikiem lub bożą trawką, to roślina z rodziny bobowatych pochodząca z Azji, z rejonu Kaukazu, obecnie rosnąca również na obszarze wschodniej Europy (Litwa, Łotwa, Ukraina, Mołdawia). Powszechnie uprawiana na całym świecie ze względu na nasiona wykorzystywane zarówno jako przyprawa kulinarna, jak i w celach leczniczych. Jej wygląd przypomina koniczynę, zaś kształt owoców przypomina rogi koziorożca. Po dojrzeniu, roślinę kosimy i młócimy, aby uzyskać żółte, romboidalne nasiona.

Surowiec: Nasiona kozieradki (Semen Foenugraeci)

Nasiona kozieradki są pozyskiwane ze względu na wysoką zawartość śluzu polisacharydowego, przekraczającą w niektórych przypadkach 40%. Dodatkowo zawierają tłuszcze, saponiny steroidowe, białka roślinne, śladowe ilości olejków eterycznych, flawonoidy, cholinę, lecytynę oraz witaminy PP, F, D i alkaloid trygonelinę. Kozieradka charakteryzuje się gorzkim i aromatycznym smakiem, przypominającym nieco lubczyk i delikatnie spalone cukry. Po poddaniu procesowi prażenia traci gorzkość, a jej smak zbliża się do orzechów. Roślina jest odpowiedzialna za charakterystyczny aromat mieszanki curry.

Działanie kozieradki: 

Spożywane wewnętrznie, nasiona kozieradki poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego, przyspieszają przemianę materii oraz ułatwiają absorpcję składników odżywczych z pożywienia. Posiadają działanie żółciopędne i rozkurczowe na mięśnie gładkie, z których zbudowane jest wiele narządów wewnętrznych, zapobiegając bolesnym skurczom jelit. U kobiet karmiących piersią zwiększają produkcję mleka. Jednocześnie przyspieszają wydzielanie moczu, detoksykując organizm, oraz stymulują tkanki do wzrostu. Dzięki tym właściwościom kozieradka wzmacnia organizm, podnosi wydolność i przyczynia się do ogólnej poprawy odporności.

W niektórych kulturach wschodnich jest uznawana za afrodyzjak. W zastosowaniach zewnętrznych wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, odkażające i stymuluje procesy regeneracji komórkowej, co przyspiesza procesy gojenia.

Zastosowanie w gastronomii nasion kozieradki:

Kozieradkę dodaje się do curry i bengalskiej przyprawy panch phoron, wzbogacając aromat potraw orientalnych z warzyw strączkowych, ryb, baraniny i drobiu. Wykorzystywana jest także do przygotowywania marynat o charakterze indyjskim. W Indiach i Afryce Północnej używana jest jako składnik chleba i niektórych rodzajów sera. Najczęściej stosuje się ją w postaci mielonej, ze względu na wysoki stopień twardości ziaren. Często jest również używana jako dodatek aromatyzujący i barwiący w produkcji sztucznych produktów spożywczych, takich jak syropy klonowe.

Zastosowanie w ziołolecznictwie kozieradki:

Ze względu na obecność śluzu, nasiona kozieradki polecane są w leczeniu choroby wrzodowej żołądka, stanów zapalnych błony śluzowej żołądka oraz w przypadku zmniejszonego wchłaniania pokarmów. Zaleca się spożywanie ich przez osoby silnie osłabione fizycznie, wychudzone, cierpiące na zanik masy mięśniowej i anemię. Wykazują także skuteczność w łagodzeniu dolegliwości kamicy żółciowej, kaszlu i przeziębienia.

Często są wykorzystywane zewnętrznie w postaci okładów, irygacji, a nawet lewatyw. Stosowane na trudno gojące się, ropiejące rany skórne, wrzody, oparzenia, odleżyny i głębokie otarcia naskórka przyspieszają procesy gojenia się i regeneracji tkanek. W formie maseczek do twarzy nawilżają cerę trądzikową i wrażliwą, zmniejszając obrzęki i redukując stany zapalne. Łagodzą świąd w przypadku chorób o podłożu autoimmunologicznym (np. alergii).

Przeciwwskazania: Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku, nie zaleca się stosowania nasion kozieradki przez kobiety w ciąży. U matek karmiących piersią, nasiona mogą zwiększać produkcję mleka. Przyjmowane w zalecanych dawkach wewnętrznie nie wywołują efektów ubocznych, jednak u niektórych osób mogą wpływać na zapach potu i moczu, nadając im nieprzyjemny, ziołowy aromat. Sposób przechowywania: Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chroniąc przed światłem i wilgocią.

Przykładowe formy zastosowania kozieradki :

  • Odwar: 1 łyżkę mielonych nasion kozieradki zalać 200 ml ciepłej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Odstawić do zaparzenia pod przykryciem na pół godziny. Następnie odcedzić, pić 2 x dziennie po 1 szklance jako środek odżywczy i wzmacniający odporność. W chorobach gardła 4 x dziennie po 100 ml. Można stosować do przemywania ciała i irygacji.
  • Okład: 100 g mielonej kozieradki rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, aby uzyskać gęstą papkę. Dodać 10 ml (2 łyżki) octu spożywczego 10%. Miksturę wymieszać, podgrzać do temperatury ciała, nałożyć na ściereczkę lub ręcznik i przykładać na chore miejsca. Stosować jako okład na ropiejące rany, wrzody, oparzenia i odleżyny.
  • Wyciąg wodno-alkoholowy: 100 g mielonej kozieradki zalać 1 szklaną wrzącej wody. Odstawić do naciągnięcia pod przykryciem na 60 minut. Do schłodzonej mieszanki dodać 200 ml czystej wódki (40-60%), całość wymieszać i przelać do butelki. Odstawić na 3 dni. Odcedzić, dodać 200 ml płynnego miodu spadziowego. Dokładnie wymieszać. Pić kilka razy dziennie po 1 łyżce jako środek ogólnie wzmacniający, łagodzący skutki anemii i redukujący osłabienie mięśni.
  • Nalewka: Aby przygotować nalewkę, 150 g mielonych nasion kozieradki należy zalać 250 ml gorącego alkoholu (40-60%), zlać do butelki i pozostawić do maceracji przez tydzień. Po upływie tego czasu należy przefiltrować i przelać do docelowego naczynia. Należy spożywać 3 razy dziennie po 1 łyżce lub stosować jako środek odkażający do przemywania ciała.

Mieszanki ziołowe:

  • Wzmacniająca: Aby przygotować mieszankę wzmacniającą, należy wymieszać 100 g mielonych nasion kozieradki, 50 g nasion wiesiołka, 50 g korzenia mydlnicy, 50 g ziela rdestu ptasiego, 100 g lebiodki pospolitej (oregano), 100 g ziela lucerny i 50 g morszczynu. Następnie zalać 600 ml ciepłego alkoholu o stężeniu 60%, dokładnie wymieszać, szczelnie zamknąć naczynie i odstawić do maceracji na 10 dni. Po tym okresie należy odcedzić, dodać 500 ml płynnego miodu, ponownie wymieszać i przelać do butelki. Mieszankę można spożywać 2 razy dziennie po 3 łyżki w celu poprawy odporności, uzyskania szybkiego przyrostu masy mięśniowej i ogólnej poprawy kondycji. Skutki będą lepsze przy jednoczesnym stosowaniu odżywek witaminowych i białkowych.

9 Przedmioty

Opis

Pojemność
70 g
Podstawowy składnik
Nasiona kozieradki (Semen Foenugraeci)

Kody

EAN13
5903240520916

16 innych produktów w tej samej kategorii: