
Szukaj...
Konto
Mój koszyk
0
1 punkt lojalnościowy . Twój koszyk będzie zawierał 1 punkt Punkty możesz wymienić na kod rabatowy 0,50 zł .
Kupując ten produkt możesz zebraćKozłek lekarski [łac. Valeriana officinalis] znany powszechnie jako waleriana jest surowcem zielarskim używanym w fitoterapii od wieków. Kozłek występuje w stanie naturalnym na brzegach rzek, mokrych łąkach, torfowiskach i w wilgotnych lasach. Najbardziej pożądaną częścią tej rośliny jest korzeń ze względu na wysoką zawartość substancji czynnych, w tym kwasu walerenowego. Kozłek jest rośliną dwuletnią, osiąga wysokość 50 do 200 cm, a jego kwiaty możemy podziwiać od czerwca do sierpnia.
Kozłek lekarski słynie ze swoich właściwości uspokajających i nasennych. Korzeń kozłka obniża bowiem aktywność ośrodkowego układu nerwowego, a co za tym idzie – doprowadza do zmniejszenia napięcia i uczucia niepokoju oraz wywołuje stan odprężenia psychicznego. Właśnie z tego względu ten surowiec zielarski znajduje powszechne zastosowanie przy leczeniu umiarkowanej bezsenności.
Oprócz głównego zastosowania uspokajającego korzeń kozłka znalazł uznanie w medycynie ludowej także jako środek na dolegliwości układu pokarmowego i układu moczowego. Dzięki swojemu działaniu rozkurczowemu świetnie sprawdza się przy stanach skurczowych żołądka. Co więcej waleriana wykazuje działanie wiatropędne, które jest ściśle powiązane z efektem rozkurczowym oraz większym wydzielaniem soków żołądkowych.
Dzięki wpływowi kozłka na wydzielanie kwasu GABA oraz modulację jego receptorów waleriana wykazuje również właściwości przeciwlękowe. W badaniu przeprowadzonym w kontrolowanych warunkach, w którym wzięło udział 2462 dorosłych z objawami depresji i lękiem, zauważono, że wysokie dawki kozłka [1 g na 24h], stosowane razem z dziurawcem zwyczajnym [600 mg] przez 6 tygodni, zmniejszyły objawy niepokoju i depresji o niemal 66% [1].
Czego będziemy potrzebować? słoik wysuszone lub świeże korzenie kozłka lekarskiego 40% wódkę gazę butelki z ciemnego szkła Wysuszone – najlepiej w temperaturze do 35°C lub świeże pokrojone korzenie kozłka układamy w słoiku do około ⅖ jego objętości. Całość zalewamy 40% wódką, odstawiamy w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na około 14 dni – pamiętamy o codziennym wstrząsaniu słoikiem. Po tym czasie przecedzamy nasz wyrób przez gazę i zlewamy do buteleczek z ciemnego szkła. Stosowanie: 30-50 kropli rozpuszczonych w kieliszku wody lub łyżeczce cukru lub miodu przez miesiąc, po tym czasie należy zrobić 2 tygodniową przerwę.
Herbatka z kozłka Łyżeczkę kozłka zalać szklanką wrzątku. Parzyć 10 minut. Najlepiej pić wieczorem przed snem, przez tydzień.
SKŁAD PRODUKTU 100% korzeń kozłka lekarskiego. Najwyższa jakość surowca.
KRAJ POCHODZENIA Polska
Data przydatności do spożycia, a także numer partii znajdują się na opakowaniu.