Szukaj...
Konto
Mój koszyk
0
Szukaj...
Konto
Już lato odeszło i kwiaty przekwitły,
a jeszcze coś w polu się mieni,
To w polu i w lesie czerwienią się, spójrzcie
korale, korale jesieni.
Idzie lasem pani jesień,
jarzębinę w koszu niesie.
Daj korali nam troszeczkę,
nawleczemy na niteczkę.
Wiersz "Korale jesieni" napisał Józef Czechowicz, uznawany za jednego z czołowych polskich poetów XX wieku.
Owoce jarzębiny to naturalne źródło witamin i minerałów. Dzięki swoim właściwościom, mogą być świetnym dodatkiem do diety, wspierającym zdrowy styl życia. Dodaj jarzębinę do swoich przetworów, herbat czy deserów, aby cieszyć się jej unikalnym smakiem i korzystnymi właściwościami.
Jarzębina owoc, herbatka ziołowa, suplement diety 50 g
Akceptuję zasady polityki prywatności
redeem Za ten produkt nie ma punktów lojalnościowych
Rodzaj Sorbus L. (rodzina Rosaceae, Różowate) obejmuje wiele drzew i krzewów, z których znanych jest około 250 gatunków. W Polsce występuje pięć gatunków jarzębów, z których najbardziej powszechny to Sorbus aucuparia L., czyli jarząb pospolity (jarzębina). Pozostałe gatunki to: Sorbus torminalis (jarząb brekinia), Sorbus intermedia (jarząb szwedzki), Sorbus chamaemespilus (jarząb nieszypułkowy) i Sorbus aria (jarząb mąkinia).
Flos Owoce jarzębiny (Sorbus aucuparia) są cenione za swoje właściwości, które były doceniane od starożytności. Grecy i Rzymianie uważali owoce jarzębiny za wzmacniające i odkażające. Wergiliusz, rzymski poeta, wspominał, że wojownicy scytyjscy pili napój z sfermentowanej jarzębiny. W średniowieczu jarzębina była używana w Rusi do przygotowywania kiszonek, konfitur i past. W innych regionach, takich jak Francja i Szwajcaria, owoce jarzębiny były dodawane do ciast i chleba.
Suszona jarzębina to dobry wybór! Można ją dodawać do herbaty, sosów czy przygotowywać nalewki. Jej działanie jest szczególnie korzystne dla wątroby i nerek.
Pamiętaj jednak, że nie powinno się spożywać ich w formie surowej, aby uniknąć drażniącego działania kwasu parasorbowego.
Składniki: 100% suszonych owoców jarzębiny (Sorbi aucupariae fructus).
Sposób przygotowania: Zalej łyżeczkę owoców jarzębiny (3g) szklanką wrzącej wody, a następnie pozostaw do naparzenia pod przykryciem przez 10 minut. Wypij napar jeszcze ciepły. Dzienna porcja do spożycia to 3g owoców jarzębiny.
Należy przestrzegać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplementy diety nie mogą zastępować zróżnicowanej diety i powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Producent: Zakład Konfekcjonowania Ziół Flos Elżbieta i Jan Głąb spółka jawna, 98-345 Mokrsko 118.
Warunki przechowywania: Owoce jarzębiny przechowywać w suchym miejscu, chroniąc je od światła.
Masa netto: 50 g.
check_circle
check_circle
Existing Account Login Login to your account
Reset Password
New Account Register