Coraz więcej osób cierpi na choroby związane ze stylem życia, takie jak nowotwór, cukrzyca i nadciśnienie. Hałas, stres, a przede wszystkim niedobory żywieniowe sprawiają, że nasze organizmy stają się coraz bardziej podatne na choroby. Kiedy brakuje organizmowi cennych witamin, minerałów, szybko zaczyna nam brakować następnych, w wyniku czego stajemy się wyczerpani, osłabieni i podatni na wiele chorób.
Dlaczego warto jeść konopie?
Aby żyć długo i zdrowo, potrzebujemy przede wszystkim pożywienia bogatego w witaminy i minerały. Jedną z najstarszych roślin uprawnych, która od wieków leczy, odżywia i ubiera, są konopie. To właśnie konopie są najbogatszym w minerały produktem roślinnym, który zawiera niemal wszystkie mikroelementy. Produkty z konopi dały się nam poznać jako superżywność i to, co nas cieszy-coraz częściej można znaleźć na półkach sklepów-już nie tylko ze żywnością ekologiczną.
W małym nasionku konopi kryje się skarbnica witamin i minerałów między innymi; magnez, potas, wapń, żelazo, mangan, cynk, miedź, platyna, fosfor, siarkę, bor, nikiel, german, cynę, jod, chrom, srebro i lit. Nasiona konopi cenione są przede wszystkim wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Nienasycone kwasy tłuszczowe mają działanie przeciwzapalne, zmniejszają ryzyko zawału serca, obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie krwi, a nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają wygląd skóry i pomagają w leczeniu chorób skóry, takich jak egzema, łuszczyca i popękane pięty. Dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe poprawia sprawność umysłową. Trzy łyżki nasion konopi zapewniają 50% dziennego zapotrzebowania na magnez. Nasiona konopi zawierają również kwas gamma-linolenowy, który bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu i wzroście komórek, nerwów, mięśni i narządów w całym organizmie. Przyczynia się również do łagodzenia objawów menstruacyjnych (PSM) i menopauzalnych; w badaniu opublikowanym w Arthritis and Rheumatism kwas gamma-linolenowy zawarty w nasionach konopi zmniejszył objawy zapalenia stawów o 25%.
Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w nasionach konopi jest wyższa niż w jakiejkolwiek innej roślinie na świecie. Zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż siemię lniane i orzechy.
Produkty konopne, takie jak olej z nasion konopni tłoczony na zimno, ma idealny dla człowieka stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (3:1). Olej z nasion konopi jest najzdrowszym dostępnym olejem roślinnym. Zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe i aktywne przeciwutleniacze i jest bogaty w witaminy B, A, C i E oraz mikroelementy. Oprócz kwasów nienasyconych olej konopny zawiera 20 aminokwasów, z których dziewięć jest ważnych dla ludzkiego organizmu.
Biodostępność wielu witamin i minerałów zależy przede wszystkim od jakości spożywanych tłuszczów, dlatego olej konopny jest idealny dla tych, którzy chcą wzbogacić swoją dietę o zdrowe tłuszcze
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem i chroni kwasy omega-3 przed utlenianiem, podczas gdy witamina K, która nie jest syntetyzowana przez białka lub enzymy, ma pełne działanie przeciwkrwotoczne i zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi. Olej konopny ma również właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Tak jak nasiona konopne olej ten jest bogaty w dobrej jakości białko i nie zawiera cholesterolu jak białko zwierzęce. Olej z nasion konopi ma podobne właściwości do oleju lnianego, choć zawiera nieco mniej kwasów tłuszczowych omega-3, to jednak olej konopny wyróżnia się na tle innych olejów fitosubstancjami-zawiera około 60 różnych kannabinoidów, z których jeden, kannabidiol (CBD), został doceniony za wiele korzyści zdrowotnych, w tym w British Journal of Clinical Pharmacology w 2013 roku. Według raportu CBD zwalcza nudności, choroby psychiczne, stany zapalne, lęk i depresję, a także zwalcza komórki nowotworowe i guzy. Inne właściwości oleju konopnego to między innymi: hamuje agregację krwinek, zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu, wspomaga regenerację błon śluzowych i skóry.
Z czym łączyć konopie?
Nasiona i olej z konopi mają delikatny, orzechowy smak. Siemię konopne najlepiej smakuję prażone na suchej patelni i świeżo zmielone (zmiel nasiona konopi samodzielnie tuż przed spożyciem, aby zachować ich wysoką wartość odżywczą). Tak przygotowane nasiona można dodawać do jogurtu, płatków owsianych lub musli. Można je również zmiksować z jogurtem i ulubionymi owocami, tworząc pyszne smoothie. Idealnie nadają się również do posypywania deserów, sałatek, płatków śniadaniowych i makaronów. Może być stosowany w ciastach, ciastkach, chlebie i innych domowych wypiekach, aby urozmaicić smak domowych wypieków i dodać im wartości odżywczych. Natomiast olej z nasion konopi wzbogaci smak każdej sałatki.
Produkty konopne są częścią zdrowej diety, która jest zarówno smaczna, jak i pożywna!