Konopie czy warto je jeść?

utworzone przez | lip 3, 2023 | Bez kategorii | 0 komentarzy

Konopie – czy warto je jeść? Poznaj właściwości odżywcze nasion konopi i sprawdź, jak wpływają na zdrowie, odporność i dobre samopoczucie.

Coraz więcej osób cierpi na choroby związane ze stylem życia, takie jak nowotwór, cukrzyca i nadciśnienie. Hałas, stres, a przede wszystkim niedobory żywieniowe sprawiają, że nasze organizmy stają się coraz bardziej podatne na choroby. Kiedy brakuje organizmowi cennych witamin, minerałów, szybko zaczyna nam brakować następnych, w wyniku czego stajemy się wyczerpani, osłabieni i podatni na wiele chorób.

Dlaczego warto jeść konopie?

Aby żyć długo i zdrowo, potrzebujemy przede wszystkim pożywienia bogatego w witaminy i minerały. Jedną z najstarszych roślin uprawnych, która od wieków leczy, odżywia i ubiera, są konopie. To właśnie konopie są najbogatszym w minerały produktem roślinnym, który zawiera niemal wszystkie mikroelementy. Produkty z konopi dały się nam poznać jako superżywność i to, co nas cieszy-coraz częściej można znaleźć na półkach sklepów-już nie tylko ze żywnością ekologiczną.

W małym nasionku konopi kryje się skarbnica witamin i minerałów między innymi; magnez, potas, wapń, żelazo, mangan, cynk, miedź, platyna, fosfor, siarkę, bor, nikiel, german, cynę, jod, chrom, srebro i lit. Nasiona konopi cenione są przede wszystkim wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Nienasycone kwasy tłuszczowe mają działanie przeciwzapalne, zmniejszają ryzyko zawału serca, obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie krwi, a nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają wygląd skóry i pomagają w leczeniu chorób skóry, takich jak egzema, łuszczyca i popękane pięty. Dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe poprawia sprawność umysłową. Trzy łyżki nasion konopi zapewniają 50% dziennego zapotrzebowania na magnez. Nasiona konopi zawierają również kwas gamma-linolenowy, który bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu i wzroście komórek, nerwów, mięśni i narządów w całym organizmie. Przyczynia się również do łagodzenia objawów menstruacyjnych (PSM) i menopauzalnych; w badaniu opublikowanym w Arthritis and Rheumatism kwas gamma-linolenowy zawarty w nasionach konopi zmniejszył objawy zapalenia stawów o 25%.

Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w nasionach konopi jest wyższa niż w jakiejkolwiek innej roślinie na świecie. Zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż siemię lniane i orzechy.

nasiona z konopi

Produkty konopne, takie jak olej z nasion konopni tłoczony na zimno, ma idealny dla człowieka stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (3:1). Olej z nasion konopi jest najzdrowszym dostępnym olejem roślinnym.  Zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe i aktywne przeciwutleniacze i jest bogaty w witaminy B, A, C i E oraz mikroelementy. Oprócz kwasów nienasyconych olej konopny zawiera 20 aminokwasów, z których dziewięć jest ważnych dla ludzkiego organizmu.

Biodostępność wielu witamin i minerałów zależy przede wszystkim od jakości spożywanych tłuszczów, dlatego olej konopny jest idealny dla tych, którzy chcą wzbogacić swoją dietę o zdrowe tłuszcze

Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem i chroni kwasy omega-3 przed utlenianiem, podczas gdy witamina K, która nie jest syntetyzowana przez białka lub enzymy, ma pełne działanie przeciwkrwotoczne i zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi. Olej konopny ma również właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Tak jak nasiona konopne olej ten jest bogaty w dobrej jakości białko i  nie zawiera cholesterolu jak białko zwierzęce. Olej z nasion konopi ma podobne właściwości do oleju lnianego, choć zawiera nieco mniej kwasów tłuszczowych omega-3, to jednak olej konopny wyróżnia się na tle innych olejów  fitosubstancjami-zawiera około 60 różnych kannabinoidów, z których jeden, kannabidiol (CBD), został doceniony za wiele korzyści zdrowotnych, w tym w British Journal of Clinical Pharmacology w 2013 roku. Według raportu CBD zwalcza nudności, choroby psychiczne, stany zapalne, lęk i depresję, a także zwalcza komórki nowotworowe i guzy. Inne właściwości oleju konopnego to między innymi:  hamuje agregację krwinek, zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu, wspomaga regenerację błon śluzowych i skóry.

olej z nasion konopi

Z czym łączyć konopie?

Nasiona i olej z konopi mają delikatny, orzechowy smak. Siemię konopne najlepiej smakuję prażone na suchej patelni i świeżo zmielone (zmiel nasiona konopi samodzielnie tuż przed spożyciem, aby zachować ich wysoką wartość odżywczą). Tak przygotowane nasiona można dodawać do jogurtu, płatków owsianych lub musli. Można je również zmiksować z jogurtem i ulubionymi owocami, tworząc pyszne smoothie. Idealnie nadają się również do posypywania deserów, sałatek, płatków śniadaniowych i makaronów. Może być stosowany w ciastach, ciastkach, chlebie i innych domowych wypiekach, aby urozmaicić smak domowych wypieków i dodać im wartości odżywczych.  Natomiast olej z nasion konopi wzbogaci smak każdej sałatki.

Produkty konopne są częścią zdrowej diety, która jest zarówno smaczna, jak i pożywna!

 

Podobne wpisy

Konopie czy warto je jeść?

Coraz częściej zapadamy na choroby cywilizacyjne jak rak, cukrzyca, nadciśnienie i wiele innych, które spowodowane są złym trybem życia. Hałas,...

Gdzie kupić dobry olej CBD?

Olejki konopne są coraz to popularniejszym produktem. Rynek olejów CBD jest ogromny cały czas pojawiają się sklepy konopne i nowi producenci olejków...