Jest pięć miejsc na świecie, gdzie ludzie żyją wyjątkowo długo i rzadziej chorują. Te regiony to Loma Linda w Kalifornii, Nicoya w Kostaryce, Sardynii we Włoszech, w Grecji Ikaria i Okinawa, Japonia . Znajdują się na trzech kontynentach i nazywane są „niebieskimi strefami”.
Co sprawia, że mieszka tam wyjątkowo dużo 90-latków?
Choć dzielą ich tysiące kilometrów, to można znaleźć cechy wspólne tych populacji. Aktywność fizyczna, brak stresu, ograniczenie alkoholu – to dość oczywiste elementy pozwalające zdrowo żyć. Ale żeby żyć nie tylko zdrowo, ale i długo, potrzeba czegoś więcej. O tym wiedzą mieszkańcy tzw. „blue zones”, miejsc gdzie można spotkać wyjątkowo dużo 90-latków, a nawet stulatków sekretem okazuje się być nie tylko styl życia, ale przede wszystkim dieta.
Badania w strefach „blue zones”wykazały, że dieta może mieć działanie holistyczne i sprzyjać długowieczności. Dieta ta opiera się w 90 % na składnikach roślinnych. Ludzie w niebieskich strefach czerpią większość składników odżywczych z warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych i orzechów nasion . „Te pokarmy są nie tylko pełne witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i fitochemikaliów, które pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, ale są również (w większości) bogate w błonnik, który odżywia zdrowe jelita, pomagając zmniejszyć stany zapalne, regulować metabolizm i wspierać nasz układ odpornościowy.
Łuskane nasiona konopi zawierają prawie 40% czystego białka. Ludzie „blue zones” ograniczają jedzenie mięsa, a białko dostarczają przez produkty roślinne. Mięso spożywane jest głownie podczas specjalnych okazji. Często potrawy mięsne, kiedy już są jedzone, stanowią raczej przystawkę, a nie główne danie. Staraj się jeść mięso nie częściej, niż pięć razy w miesiącu .
W niebieskich strefach głównie piją wodę i taktują ją jako główne źródło nawodnienia . Składamy się przecież w 60%-ach. Czerwone wino również jest istotną częścią diety, kawa, herbata i napary ziołowe.
My polecamy herbaty konopne . Wiele osób ceni sobie herbatę konopną z uwagi na jej przyjemny, ziołowy smak i zapach. Im dłużej zaparza się herbatę – tym więcej goryczy wydziela do esencji. Intensywność smaku można jednak dowolnie modyfikować w zależności od własnych preferencji smakowych. Im dłużej pije się herbatę konopną, tym łatwiej jest dostrzec subtelne różnice w smaku każdej z mieszanek (np. herbatka z młodych liści, herbata z kwiatów konopi).
Dieta w strefie Blue Zone ogranicza ilość spożywanego cukru. Mieszkańcy niebieskich stref spożywają maksymalnie do 7 łyżeczek cukru dziennie we wszystkich potrawach, dla porównania mała puszka napoju Coca Cola zawiera tyle samo łyżeczek cukru na cały produkt ! Cukier stał się dla nas stałym elementem gotowych potraw, sosów, napojów, nawet chleba. Nadmiar sztucznego cukru, nie cukrów naturalnie występujących w owocach, jest łączony z wieloma dolegliwościami. Słodzone napoje to główni sprawcy chorób więc starajmy się go ograniczyć. Jeśli chcesz się zbliżyć do diety w niebieskich strefach zamień biały chleb na tradycyjne pieczywo na zakwasie, a różnica Cię zadziwi. Chleb na zakwasie łatwo się trawi i jest dłużej rozbijany, dzięki całym ziarnom. W rezultacie będziesz miał więcej energii przez cały dzień.
Nietolerancja laktozy staje się coraz bardziej powszechna. Dyskusja na temat naturalnych zdolności naszego organizmu do rozbijania laktozy trwa w najlepsze, ale faktem jest, że ludzie w Niebieskich Strefach najczęściej unikają krowiego mleka. Zamiast tego wybierają kozie lub owcze mleko.
W swoich kuchniach zazwyczaj gotują pełnowartościową żywność i prawie wcale nie korzystają ze sztucznych konserwantów. Jedną z najważniejszych cech diety osób ze stref Blue Zone są zioła oraz kwasy omega-3 które my znajdziemy na przykład w dobrej jakości olejach . W tej diecie ważne są orzechy i nasiona roślin spożywane są codziennie.
Nasiona konopi ! Bogate są w składniki odżywcze, które są kluczem w każdej diecie długowieczności na świecie. Zawierają złożone węglowodany, błonnik i białko roślinne. Nasiona z konopi są jedyną z nielicznych roślin, której białko składa się z 20 aminokwasów, a przyswajalność białka jest kilkukrotnie lepsza niż sojowego, ponieważ konopie nie zawierają inhibitorów i oligosacharydów zaburzających pracę jelit.
Wypróbuj przepis na chłodnik z awokado w stylu „blue zones”
Potrzebujesz:
1,5 szklanki jogurtu naturalnego
1 duży ogórek
2 dojrzałe awokado
1/3 cebuli
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Łyżka soku z limonki
Garść łuskanych nasion konopnych
Przygotowanie:
Dokładnie umyj, obierz i pokrój cebulę oraz ogórek w cienkie plasterki.
Obierz awokado, a następnie przekrój tak, by usunąć pestkę. Najlepiej pokroić je w kostkę.
Ogórka, cebulę i awokado umieść w misce. Dodaj jogurt naturalny oraz sok z limonki, a następnie dokładnie zmiksuj całość.
Gdy masa będzie gładka, dodaj do niej przyprawy i wymieszaj.
Przed podaniem chłodnika należy go schłodzić i dodać najważniejszy składnik roślinny diety Blue Zones czyli nasionka. Nasionkami lub jak kto woli orzechami konopnymi posypujemy chłodnik. Tak przygotowana zupa nadaję się już do spożycia.
CIEKAWOSTKA: Jeśli do zupy dodasz olej konopny z nasion, sprawisz, że wszelkie mikroskładniki zostaną lepiej przyswojone przez twój organizm.
Tak więc myślmy o tym, co i jak jemy codziennie, w myśl powiedzenia, że jesteśmy tym, co jemy.