Kurkumowe złote mleko to wyjątkowy napój, który wywodzi się z ajurwedy, medycyny niekonwencjonalnej, czyli systemu medycyny indyjskiej i himalajskiej, rozwiniętej za czasów wedyjskich. Znany tym obszarom napój posiada właściwości, które w dzisiejszych czasach stały się ponownie pożądane przez ogromną grupę ludzi na całym świecie. Mleko stworzone z ekstraktu z prawdziwej kurkumy z dodatkiem piperyny posiada słodko-pikantny aromat, mający wpływ nie tylko na nasze wrażenia smakowe, ale działa on również na nasze ciało, rozgrzewając je i poprawiając odporność w niekorzystnych dla naszego zdrowia porach roku.
Dlatego najczęściej po złote mleko sięgamy w okresie jesień-zima. To czas zwiększonej podatności na zachorowania. Coraz częściej słyszymy o przypadkach grypy w tym sezonie, ale również zwykłe przeziębienie potrafi dać nam się we znaki.
Jak działa kurkuma na skórę? Złote mleko z kurkuminą – Hit na piękną cerę
Mleko w połączeniu z kurkumą i pieprzem przywracają blask matowej i zmęczonej cerze. Za te właściwości odpowiadają przede wszystkim dwa składniki aktywne, które znajdziemy również w suplementach diety na piękną cerę i odporność. Mowa o kurkuminie i piperynie. Piperyna poprawia ukrwienie przewodu pokarmowego, co zdecydowanie ułatwia przenikanie składników odżywczych, takich jak ekstrakt kurkumy do odpowiednich tkanek w naszym ciele.
Kurkumina działa natomiast silnie przeciwzapalnie, ale przede wszystkim niszczy wolne rodniki, które sprawiają, że szybciej się starzejemy. Dodatkową korzyścią, o której warto wspomnieć jest pozytywny wpływ tego napoju na nasze samopoczucie. Wiemy przecież, że stres sprzyja powstawaniu zwiększonej ilości wolnych rodników, a także przyczynia się do powstawania niechcianych wyprysków. Jeśli zdecydujemy się na regularne przygotowywanie tego napoju, ciało odwdzięczy się nam promiennym i zdrowym wyglądem.
Złote mleko z kurkumą na odchudzanie?
Najważniejszym powodem, dla którego tak wiele osób zdecydowało się sięgnąć po złote mleko jest zdolność jego składników do przyśpieszenia odchudzania. Kurkumina z piperyną pomagają pobudzić organizm do spalania niechcianego tłuszczu, a także sprawiają, że podczas trawienia usprawniają się procesy detoksykacji całego ciała. Zaletą kurkumy jest także regulowanie poziomu cukru we krwi. W przypadku problemów z cukrzycą i nie ustabilizowaną dietą, ta ajurwedyjska przyprawa najprawdopodobniej nie ma sobie równych.
Jeśli wypijemy złote mleko tuż przed snem zadbamy, nie tylko o lepsze trawienie, ale też ograniczymy nocne podjadanie, ponieważ najczęściej to cukrzyca jest przyczyną takiego zachowania. Ciekawostką, na temat złotego mleka jest jego przeznaczenie w ajurwedzie. Osoby, które często korzystają z tego napoju chwalą go za takie właściwości jak: działanie przeciwzapalne czy działanie przeciwbólowe np. w chorobach zwyrodnieniowych, ale także ze względu na antybakteryjne właściwości kurkumy. Znajdziemy również opinie osób, które zgłosiły pozytywne działanie wspierające leczenie choroby nowotworowej. W przypadku osób dotkniętych sporą nadwagą przeciwzapalne właściwości tej przyprawy sprzyjają szybszej regeneracji i zmniejszenia bólu podczas wysiłku fizycznego.
Złote mleko z kurkumą przepis
Przepis na ten zdrowotny napój jest bardzo prosty, jednak aby wykorzystać wysoką przyswajalność, zamiast klasycznych przypraw, najlepiej wybrać wersję z określoną zawartością składników aktywnych. W tym celu potrzebne będą:
- ½ szklanki wody 5 kapsułek z aktywną kurkuminą i piperyną lub, jeśli dodajesz również sproszkowany korzeń kurkumy, to 2 łyżki proszku i 2 kapsułki z kurkuminy z piperyną.
- 1 szklanka mleka (roślinnego lub zwierzęcego)
- 2 łyżeczki miodu (można zastąpić słodzikiem)
Przygotowanie napoju:
- Wodę oraz zawartość kapsułek należy umieścić w małym garnuszku.
- Następnie przygotowaną wodę i kurkumę wlej do małego garnka i gotuj na średnim ogniu, aż do osiągnięcia gęstej konsystencji.
- Gdy pasta trochę ostygnie, przełóż ją do małego pojemnika (uwaga, kurkuma może barwić!) i trzymaj w lodówce. Pastę wykorzystasz do przygotowania złotego mleka.
- Sprawnie przygotowaną gęstą maź, w ilości ok. 1 płaskiej łyżeczki, dodaj do ciepłego mleka i stopniowo podgrzewaj, aż cała się rozpuści. Pamiętaj, że pasta wykonana ze standaryzowanego proszku np. suplementu diety jest dużo silniejsza, niż klasyczne złote mleko, dlatego nie musimy dodawać jej dużo.
- Na koniec warto dodać jedną lub dwie łyżeczki miodu, aby poprawić smak napoju.
Co zrobić jeśli nie mogę pić mleka krowiego? Czym zastąpić produkty z mleka krowiego?
Dobrą alternatywą jest mleko przygotowane z nasion konopi. Mleko konopne jest bardzo łatwe w przygotowaniu.
Do przyrządzenia mleka konopnego potrzebujesz:
- szczyptę soli,
- paczkę 250 g nasion konopi łuskanych lub niełuskanych,
- wodę,
- blender (w przypadku nasion niełuskanych sitko do oddzielenia łupin).
Aby uzyskać jedną szklankę mleka z nasion konopi potrzebujesz od 5-15 gram (ok. 3 łyżek nasion konopnych). Do przygotowania mleka konopnego potrzebne będzie: 1,5 łyżki stołowej ziaren konopi, które dostarcza aż 5 g łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka.
Pamiętaj, że taka suplementacja nie jest w stanie całkowicie zastąpić zbilansowanej diety, natomiast nasze ciało z pewnością podziękuje nam za przygotowanie takiej bomby witaminowej, zwłaszcza w tradycyjnej wersji na ciepło.
Ajurweda uważa, że spożywanie posiłków i napojów o ciepłej temperaturze usprawni przepływ limfy i przepływ krwi oraz pracę okrężnicy, co przyczyni się do lepszej detoksykacji i wchłaniania składników odżywczych. Podsumowując wszystkie zalety i potencjał terapeutyczny złotego mleka, możemy śmiało pokusić się o wprowadzenie go do codziennej diety i wykorzystać do skutecznego niwelowania tkanki tłuszczowej.
Zamiast rygorystycznych diet i niezdrowego odchudzania, nieprzystosowanego do indywidualnych potrzeb ciała, złote mleko może usprawnić pracę jelit i przyspieszy metabolizm. Zarówno napój kurkuminowy, jak i wersja w kapsułkach, to alternatywa dla utrzymania odporności oraz zdrowia fizycznego i psychicznego, w jak najlepszej kondycji.