Szukaj...
Konto
Mój koszyk
0
Szukaj...
Konto
redeem Za ten produkt nie ma punktów lojalnościowych
Oregano (Oreganum vulgare), zwane również dzikim majerankiem lub oregano pospolitym, to wieloletnie zioło rosnące do 80 cm wysokości w Europie i zachodniej Azji, kwitnące od czerwca do sierpnia i rozpoznawalne dzięki delikatnym, jasnoróżowym kwiatom. Uważa się, że nazwa pochodzi ze starożytnej Grecji od słów oros (góra) i ganos (ozdoba), co oznacza ozdabianie góry.
Chociaż ziele oregano jest surowcem wykorzystywanym jako przyprawa, warto zauważyć, że równie popularny produkt na wzmocnienie organizmu. Oregano uprawiane jest wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego i mówi się, że jest najbardziej aromatyczne ze względu na dobre warunki uprawy. Oregano jest obecnie używane w kuchniach na całym świecie, ale większość osób uważa, że jest ono najbardziej kojarzone z kuchnią włoską. Mieszanka ziół charakterystyczna dla Prowansji nie byłaby w stanie zaoferować tak bogatego smaku i aromatu bez dodatku oregano.
Dodawanie smaku ziołom prowansalskim to tylko jedno z wielu kulinarnych zastosowań tej przyprawy. Oregano charakteryzuje się silnym, intensywnym aromatem i lekko gorzkim smakiem. Jest ziołem powszechnie występującym w kuchni włoskiej, greckiej i tureckiej, ale jest też powszechnie stosowane w kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Oregano jest niezbędnym składnikiem pysznych pizz, zapiekanek i spaghetti. Suszone liście oregano wzbogacają smak pomidorów, grochu, fasoli, sałaty i innych warzyw, serów i owoców morza. Oregano można stosować z bazylią, majerankiem, tymiankiem i pieprzem, tworząc harmonię smaków. Takie połączenie podnosi walory smakowe niemal każdej potrawy. Nie należy zapominać o tej przyprawie podczas gotowania pieczonego mięsa, cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny i pieczonych ziemniaków.
Przechowywać w szczelnym, zamykanym opakowaniu. Mając to na uwadze, każde z naszych opakowań z przyprawami posiada zamek błyskawiczny, który ułatwia otwieranie i zamykanie. Oregano zapakowane w folię nie tylko traci swój piękny aromat wkrótce po otwarciu, ale także łatwo rozsypuje się w szufladach, szafkach itp. Bierzemy pod uwagę Twoją wygodę! Oregano najlepiej dodawać pod koniec gotowania, aby zmaksymalizować jego smak i aromat.
Współczesne badania wskazują, że oregano jest bogate w błonnik pokarmowy, który wspomaga zdrową perystaltykę jelit. Olejek z oregano, kóry jest w liściach rośliny podobnie jak inne naturalne olejki eteryczne, jest znany ze swoich właściwości, które mogą być użyteczne w codziennej pielęgnacji. Oregano dostarcza witamin, takich jak B, C i K, oraz minerałów, które są istotne dla zdrowego funkcjonowania organizmu.
Opis
Kody
check_circle
check_circle
Existing Account Login Login to your account
Reset Password
New Account Register