
Szukaj...
Konto
Mój koszyk
0
Wartość odżywcza na 100 g produktu.
Wartość energetyczna: 1527 kJ/362 kcal
Tłuszcz: 3,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g
Węglowodany: 64 g, w tym węglowodany nasycone: 2,8 g
Błonnik: 12 g Białko: 13 g Sól: 0,01 g.
Może być stosowany jako naturalny środek do odrobaczania.
Ma właściwości antybakteryjne, bakteriobójcze i przeciwzapalne.
Polecany dla alergików, stosowany przy zapaleniu krtani, oskrzeli i katarze.
Za ten produkt nie ma punktów lojalnościowych
Kwiaty o wysokości 40 cm, białe lub niebieskie, z cennymi nasionami.Czarnuszka to roślina zaliczana do superfood - a powody są oczywiste! Roślinę charakteryzuje mocny gorzki smak, który niektórzy określają jako pikantny. Znana jest również jako czarny kminek lub błogosławione nasiona. Nasiona jak i tłoczony na zimno olej z czarnuszki mają szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, kosmetyce i kuchni. Olej z czarnuszki ma lekko pikantny smak, który wzbogaca smak wielu potraw. Natomiast nasiona czarnuszki można stosować w całości lub rozgnieść bezpośrednio w moździerzu przed samym spożyciem,
Czarnuszka (Nigella sativa) to jednoroczna roślina z rodziny jaskierowatych, pochodząca z Turcji. Co godne uwagi, roślina ta ma wyjątkowy oryginalny smak. Uprawiana, szybko się rozsiewa i rośnie po swojemu (bo tradycyjnie jest chwastem). Jedna "kapsułka" nasienna tej rośliny składa się z trzech do siedmiu zarodników przepełnionych nasionami, które zbiera się pod koniec września, kiedy zalążnie brązowieją, a nasiona stają się kruczoczarne zostaje zbierana.
Roślina jest znana jest od dawna na całym świecie. Dobroczynne właściwości czarnuszki wykorzystywali Mezopotamczycy, czyli już 2000 lat p.n.e. W starożytnym Egipcie nazywano ją złotem faraonów, stosowali ją również starożytni Grecy i Rzymianie. O właściwościach leczniczych nasion kminku po raz pierwszy wspomniał Dioscurus, starożytny lekarz, który żył w czasach Nerona. Opisał on jej właściwości lecznicze w swojej książce o ziołach leczniczych De Materia Medica. Później Hipokrates i Silenius również docenili właściwości czarnuszki. Silenius sugerował on picie wina z kminkiem. Mawiał również , że "uspokaja ono pierś i zwiększa ilość mleka w wymieniu matki". Dziś kminek jest popularny ze względu na podobny smak do oregano i pieprzu. Często czarnuszka spożywana jest w postaci zmielonych nasion lub oleju, najlepiej tłoczonego na zimno i nierafinowanego.
Jeśli szukasz rozszerzenia swojego repertuaru przypraw do gotowania, czarnuszka będzie dobrym wyborem. Nasiona czarnuszki wykorzystywane są głównie w daniach indyjskich, takich jak korma, dhal czy chutney. Nasiona doskonale nadają się również do posypywania w całości tradycyjnego polskiego chleba lub dodawania do twarogu, zup, warzyw i sałatek.
Pozytywne właściwości nasion czarnuszki dla ludzkiego organizmu są zbyt liczne, by je wymieniać. Nasiona roślinysą bogate w witaminy, minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe i inne składniki odżywcze. Tak naprawdę to przyprawa ze Starego Świata, znana ze swoich właściwości leczniczych od wieków, która korzystnie wpływa na układ odpornościowy, pokarmowy, oddechowy, nerwowy i rozrodczy. Olej z czarnuszki zapobiega poparzeniom słonecznym, wzmacnia skórę, a włosy szczotkowane olejem pozostawia jedwabiste i puszyste. Olej z czarnuszki oraz nasiona posiadają cenne olejki eteryczne i bogata jest w nienasycone tłuszcze roślinne omega 3, 6 i 9. Najważniejszym składnikiem nasion czarnuszki jest tymochinon, który ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwdrgawkowe, przeciwgrzybiczne, przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne, które mogą zwiększać skuteczność niektórych antybiotyków. Kminek zawiera również tymohydrochinon, który jest podobny do tymochinonu i dodatkowo poprawia funkcjonowanie mózgu poprzez blokowanie enzymów rozkładających acetylofolinę, najważniejszy neuroprzekaźnik w mózgu. Im więcej acetyloforyny w mózgu, tym lepsza pamięć koncentracja i szybsze uczenie się.
Nasiona czarnuszki zawierają witaminę E, znaną witaminę młodości; witaminę A (beta-karoten), idealną dla skóry i wzroku; witaminy z grupy B, takie jak biotyna, B6 i B12; żelazo, magnez, potas, wapń, fosfor, miedź, sód, siarkę, bor, chrom, mangan, nikiel i cynk, minerały takie jak molibden. Ponadto Nigella zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (które stanowią 80-90% oleju Nigella) i 15 aminokwasów (w tym osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów).
Nasiona czarnuszki są więc wyjątkowym połączeniem składników odżywczych, które wspomagają walkę z różnymi chorobami, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci oraz pozytywnie wpływają na narządy wewnętrzne. Czarny kmin jest również skuteczny w przypadku ukąszeń owadów, anemii i depresji.
Kminek znany jest od ponad 4 tysięcy lat. Badania wykazują, że nasiona czarnuszki mają właściwości antyrakowe. Tymochinon i saponiny skutecznie skracają czas życia komórek rakowych. Roślina wspomaga leczenie raka trzustki, jelita grubego, piersi, żołądka, płuc i wątroby, przy czym ma niewiele skutków ubocznych (chyba że naprawdę zjesz dużo na raz). Ale to nie wszystko: można je również stosować w leczeniu wielu różnych schorzeń. Czarnuszka może być pomocna przy dermatozach skóry łuszczycy, grzybicy i innych podrażnieniach skóry.
Badania wykazały, że olej z czarnuszki jest równie skuteczny jak amoksycylina, antybiotyk stosowany w leczeniu trądziku. Nasiona czarnuszki polecane są również osobom cierpiącym na atopowe zapalenie skóry. Olej może być również stosowany zewnętrznie. Ponadto nasiona czarnuszki mogą łagodzić reakcje alergiczne. Wystarczy regularne spożywanie nasion czarnuszki lub oleju z czarnuszki. Kuracja ta najlepiej sprawdza się u dzieci. Dzieje się tak dzięki temu, że składniki zawarte w nasionach zmniejszają ilość histaminy wytwarzanej w organizmie. Czarnuszka wpływa pozytywnie na układ nerwowy i zwiększa odporność na stres, który jest głównie obecny w naszym życiu. Koi nerwy, zmniejsza niepokój, poprawia nastrój i ułatwia zasypianie.
Czarnuszka jest wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale także w medycynie, kosmetologii, a nawet w przemyśle perfumeryjnym! W kuchni nasiona czarnuszki często stosowane są jako zamiennik czarnego pieprzu i polecane są osobom z problemami żołądkowymi.
Czarnuszka ma zdolność zmniejszania wydzielania kwasu żołądkowego i ochrony błony śluzowej żołądka. Wystarczy zmielić nasiona i wrzucić je do młynka. Nasiona kminku są skuteczne nie tylko w sałatkach, deserach i serach, ale także w marynatach, tłustych mięsach, a nawet w likierach. Nasiona kminku można również dodawać w całości lub zmielone do wypieków, takich jak chleb i bułki. Kminek można spożywać na wiele sposobów. Przede wszystkim kminek powinien być spożywany regularnie. Nie jest to uniwersalna magiczna roślina przyprawowa :).
Najczęściej stosuje się go w postaci naparu. Wystarczy łyżeczkę zmielonych nasion kminku zalać wrzątkiem i parzyć przez 20 minut (można też posłodzić miodem). Napar z kminku należy przecedzić i pić dwa do trzech razy dziennie po 100 ml herbaty.
Zaleca się również spożywanie mielonych nasion kminku (2-5 g), np. rano i wieczorem. Zaleca się również stosowanie nalewki i miodu z nasionami czarnuszki (1-2 łyżki/dzień),
Dla dzieci zaleca się połowę powyższej dawki.
Napar z czarnuszki chroni przed skutkami promieniowania. Warto go stosować podczas radioterapii, ponieważ składniki kminku zmniejszają stres oksydacyjny i chronią przed wszystkimi negatywnymi skutkami promieniowania.
Ponadto, napar z czarnuszki warto włączyć do listy stałych zleceń z następujących powodów :
Przeciwwskazania do stosowania czarnuszki. Dla większości osób czarnuszka będzie idealnym dodatkiem do codziennej diety. Są jednak pewne sytuacje, w których czarnuszka nie powinna być spożywana na co dzień.
Nasiona czarnuszki nie powinny być spożywane przez następujące osoby Kobiety w ciąży: ponieważ nasiona czarnych ziarenek mogą powodować skurcze macicy, co w konsekwencji może doprowadzić do poronienia; Osoby z niskim ciśnieniem krwi: czarnuszka może dodatkowo obniżyć ciśnienie krwi, Dzieci poniżej 3 lat - czarnuszka zawiera olejki eteryczne, które mogą powodować alergie oraz mogą powodować trudności w oddychaniu u małych dzieci.
Opis
Kody