Czarnuszka nasiona (bezglutenowa) 100g

Czarnuszka nasiona (bezglutenowa) 100g

9,50 zł
Brutto

Wartość odżywcza na 100 g produktu.

Wartość energetyczna: 1527 kJ/362 kcal

Tłuszcz: 3,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g

Węglowodany: 64 g, w tym węglowodany nasycone: 2,8 g

Błonnik: 12 g Białko: 13 g Sól: 0,01 g.

Może być stosowany jako naturalny środek do odrobaczania.

Ma właściwości antybakteryjne, bakteriobójcze i przeciwzapalne.

Polecany dla alergików, stosowany przy zapaleniu krtani, oskrzeli i katarze.

Dostawa już od 12.90zł! Zamówienia powyżej 180zł wysyłamy za 0zł! Szczegóły dostawy >>
help_outlineZapytaj o produkt
Czarnuszka nasiona (bezglutenowa) 100g

Czarnuszka nasiona (bezglutenowa) 100g

Akceptuję zasady polityki prywatności  

Zadzwoń i zapytaj
+48 690 912 730

Pon-pt 10:00-17:00

Sobota 10:00-14:00

redeem Za ten produkt nie ma punktów lojalnościowych

  106 osób/osoby kupiło ten produkt w ostatnich 12 miesiącach..
Ilość na magazynie: duża

Kwiaty o wysokości 40 cm, białe lub niebieskie, z cennymi nasionami.Czarnuszka to roślina zaliczana do superfood - a powody są oczywiste! Roślinę  charakteryzuje mocny gorzki smak, który niektórzy określają jako pikantny. Znana jest również jako czarny kminek lub błogosławione nasiona. Nasiona jak i tłoczony na zimno olej z czarnuszki mają szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, kosmetyce i kuchni. Olej z  czarnuszki  ma  lekko pikantny smak, który wzbogaca smak wielu potraw.  Natomiast nasiona czarnuszki można  stosować w całości lub rozgnieść bezpośrednio w moździerzu przed samym spożyciem,

Czym są nasiona czarnuszki?

 Czarnuszka (Nigella sativa) to jednoroczna roślina z rodziny jaskierowatych, pochodząca z Turcji. Co godne uwagi, roślina ta ma wyjątkowy oryginalny smak. Uprawiana, szybko się rozsiewa i rośnie po swojemu (bo tradycyjnie jest chwastem). Jedna "kapsułka" nasienna tej rośliny składa się z trzech do siedmiu zarodników przepełnionych nasionami, które zbiera się pod koniec września, kiedy zalążnie brązowieją, a nasiona stają się kruczoczarne zostaje zbierana.

Roślina jest znana jest od dawna na całym świecie. Dobroczynne właściwości czarnuszki wykorzystywali Mezopotamczycy, czyli już 2000 lat p.n.e. W starożytnym Egipcie nazywano ją złotem faraonów, stosowali ją również starożytni Grecy i Rzymianie. O właściwościach leczniczych nasion kminku po raz pierwszy wspomniał Dioscurus, starożytny lekarz, który żył w czasach Nerona. Opisał on jej właściwości lecznicze w swojej książce o ziołach leczniczych De Materia Medica. Później Hipokrates i Silenius również docenili właściwości czarnuszki. Silenius  sugerował on picie wina z kminkiem. Mawiał również , że "uspokaja ono pierś i zwiększa ilość mleka w wymieniu matki". Dziś kminek jest popularny ze względu na podobny smak do  oregano i pieprzu. Często czarnuszka spożywana jest w postaci zmielonych nasion lub oleju, najlepiej tłoczonego na zimno i nierafinowanego.

nasiona czarnuszki

Kminek w kuchni orientalnej i tradycyjnej

Jeśli szukasz rozszerzenia swojego repertuaru przypraw do gotowania, czarnuszka będzie dobrym wyborem. Nasiona czarnuszki wykorzystywane są głównie w daniach indyjskich, takich jak korma, dhal czy chutney. Nasiona doskonale nadają się również do posypywania w całości tradycyjnego polskiego chleba lub dodawania do twarogu, zup, warzyw i sałatek.

Kminek - właściwości lecznicze

Pozytywne właściwości nasion czarnuszki dla ludzkiego organizmu są zbyt liczne, by je wymieniać. Nasiona roślinysą bogate w witaminy, minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe i inne składniki odżywcze. Tak naprawdę to  przyprawa ze Starego Świata, znana ze swoich właściwości leczniczych od wieków, która korzystnie wpływa na układ odpornościowy, pokarmowy, oddechowy, nerwowy i rozrodczy. Olej z czarnuszki zapobiega poparzeniom słonecznym, wzmacnia skórę, a włosy szczotkowane olejem pozostawia jedwabiste i puszyste. Olej z czarnuszki oraz nasiona posiadają cenne olejki eteryczne i  bogata jest  w nienasycone tłuszcze roślinne omega 3, 6 i 9. Najważniejszym składnikiem nasion czarnuszki jest tymochinon, który ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwdrgawkowe, przeciwgrzybiczne, przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne, które mogą zwiększać skuteczność niektórych antybiotyków. Kminek zawiera również tymohydrochinon, który jest podobny do tymochinonu i dodatkowo poprawia funkcjonowanie mózgu poprzez blokowanie enzymów rozkładających acetylofolinę, najważniejszy neuroprzekaźnik w mózgu. Im więcej acetyloforyny w mózgu, tym lepsza pamięć koncentracja i szybsze uczenie się.

Nasiona czarnuszki zawierają witaminę E, znaną witaminę młodości; witaminę A (beta-karoten), idealną dla skóry i wzroku; witaminy z grupy B, takie jak biotyna, B6 i B12; żelazo, magnez, potas, wapń, fosfor, miedź, sód, siarkę, bor, chrom, mangan, nikiel i cynk, minerały takie jak molibden. Ponadto Nigella zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (które stanowią 80-90% oleju Nigella) i 15 aminokwasów (w tym osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów).

Nasiona czarnuszki są więc wyjątkowym połączeniem składników odżywczych, które wspomagają walkę z różnymi chorobami, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci oraz pozytywnie wpływają na narządy wewnętrzne. Czarny kmin jest również skuteczny w przypadku ukąszeń owadów, anemii i depresji.

Zastosowanie lecznicze czarnuszki

Kminek znany jest od ponad 4 tysięcy lat. Badania wykazują, że nasiona czarnuszki mają właściwości antyrakowe. Tymochinon i saponiny skutecznie skracają czas życia komórek rakowych. Roślina wspomaga leczenie raka trzustki, jelita grubego, piersi, żołądka, płuc i wątroby, przy czym ma niewiele skutków ubocznych (chyba że naprawdę zjesz dużo na raz). Ale to nie wszystko: można je również stosować w leczeniu wielu różnych schorzeń. Czarnuszka może być pomocna przy dermatozach skóry łuszczycy, grzybicy i innych podrażnieniach skóry.

Badania wykazały, że olej z czarnuszki jest równie skuteczny jak amoksycylina, antybiotyk stosowany w leczeniu trądziku. Nasiona czarnuszki polecane są również osobom cierpiącym na atopowe zapalenie skóry. Olej może być również stosowany zewnętrznie. Ponadto nasiona czarnuszki mogą łagodzić reakcje alergiczne. Wystarczy regularne spożywanie nasion czarnuszki lub oleju z czarnuszki. Kuracja ta najlepiej sprawdza się u dzieci. Dzieje się tak dzięki temu, że składniki zawarte w nasionach zmniejszają ilość histaminy wytwarzanej w organizmie. Czarnuszka wpływa pozytywnie na układ nerwowy i zwiększa odporność na stres, który jest głównie obecny w naszym życiu. Koi nerwy, zmniejsza niepokój, poprawia nastrój i ułatwia zasypianie.

Jak stosować nasiona czarnuszki

Czarnuszka jest wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale także w medycynie, kosmetologii, a nawet w przemyśle perfumeryjnym! W kuchni nasiona czarnuszki często stosowane są jako zamiennik czarnego pieprzu i polecane są osobom z problemami żołądkowymi.

Czarnuszka ma zdolność zmniejszania wydzielania kwasu żołądkowego i ochrony błony śluzowej żołądka. Wystarczy zmielić nasiona i wrzucić je do młynka. Nasiona kminku są skuteczne nie tylko w sałatkach, deserach i serach, ale także w marynatach, tłustych mięsach, a nawet w likierach. Nasiona kminku można również dodawać w całości lub zmielone do wypieków, takich jak chleb i bułki. Kminek można spożywać na wiele sposobów. Przede wszystkim kminek powinien być spożywany regularnie. Nie jest to uniwersalna magiczna roślina przyprawowa :).

Najczęściej stosuje się go w postaci naparu. Wystarczy łyżeczkę zmielonych nasion kminku zalać wrzątkiem i parzyć przez 20 minut (można też posłodzić miodem). Napar z kminku należy przecedzić i pić dwa do trzech razy dziennie po 100 ml herbaty.

Zaleca się również spożywanie mielonych nasion kminku (2-5 g), np. rano i wieczorem. Zaleca się również stosowanie nalewki i miodu z nasionami czarnuszki (1-2 łyżki/dzień),

Dla dzieci zaleca się połowę powyższej dawki.

Jakie są zalety naparów z kminku?

Napar z czarnuszki chroni przed skutkami promieniowania. Warto go stosować podczas radioterapii, ponieważ składniki kminku zmniejszają stres oksydacyjny i chronią przed wszystkimi negatywnymi skutkami promieniowania.

Ponadto, napar z czarnuszki warto włączyć do listy stałych zleceń z następujących powodów :

  • Stymuluje produkcję limfocytów, interferonów i makrofagów, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy;
  • Ma właściwości wykrztuśne i rozrzedza wydzielinę oskrzelową, dzięki czemu jest idealny na kaszel;
  • Reguluje poziom cukru we krwi (przydatne dla diabetyków);
  • Zmniejsza skurcze menstruacyjne i reguluje miesiączkę; Zwiększa gęstość kości, przydatne dla osób cierpiących na osteoporozę;
  • Wspomaga laktację.

Przeciwwskazania do stosowania czarnuszki. Dla większości osób czarnuszka będzie idealnym dodatkiem do codziennej diety. Są jednak pewne sytuacje, w których czarnuszka nie powinna być spożywana na co dzień.

Nasiona czarnuszki nie powinny być spożywane przez następujące osoby Kobiety w ciąży: ponieważ nasiona czarnych ziarenek mogą powodować skurcze macicy, co w konsekwencji może doprowadzić do poronienia; Osoby z niskim ciśnieniem krwi: czarnuszka może dodatkowo obniżyć ciśnienie krwi, Dzieci poniżej 3 lat - czarnuszka zawiera olejki eteryczne, które mogą powodować alergie oraz mogą powodować trudności w oddychaniu u małych dzieci.

94 Przedmioty

Opis

Rodzaj
nasiona
Pojemność
100 g
Produkt nie zawiera
glutenu
Przeznaczenie
w kuchni
w kuracjach

Kody

EAN13
5903240520220

16 innych produktów w tej samej kategorii: