
Szukaj...
Konto
Mój koszyk
0
Wpływa pozytywnie na poziom ciśnienia krwi.
Przyczynia się do dobrego i spokojnego odpoczynku.
Polecana w profilaktyce miażdżycy ze względu na wpływ na poziom cholesterolu.
Za ten produkt nie ma punktów lojalnościowych
Melisa to miodowa bylina z rodziny lipowatych, która naturalnie rośnie w Afryce Północnej, krajach basenu Morza Śródziemnego, południowej Europie i Azji Środkowej, a także w Polsce. Obecnie melisa jest uprawiana na całym świecie. Roślina wyróżnia się niewielką wysokością krzewu - do 60 cm - oraz bujnymi, zaokrąglonymi, sercowatymi liśćmi, pokrytymi od spodu drobnymi włoskami, w których gromadzą się olejki eteryczne. Roślina jest stosowana w ziołolecznictwie od wieków. Szczególnie jego dobroczynne właściwości zachwalał Grek Paracelsus nazywał melisę “eliksirem życia”, uznając go za silny środek regenerujący i skutecznie przywracający osłabione siły witalne. Właściwości melisy uspokajające i rozkurczowe zostały potwierdzone.
Ze względu na przyjemny aromat świeże ziele melisy znalazło również zastosowanie w kuchni jako składnik różnorodnych sałatek warzywnych oraz jako dodatek do napojów chłodzących.
Skład i użyteczne właściwości melisy: do 0,25% olejek eteryczny, bogaty m.in. w cytral, kariofilen; protokatechina; kwas rozmarynowy.
Melisa jest popularnym ziołem uspokajającym. Polecany jest przy stanach pobudzenia nerwowego, osobom narażonym na stres, długotrwale funkcjonującym pod wpływem zewnętrznego obciążenia psychicznego i fizycznego. Ponadto w przypadku trudności z zasypianiem melisa jest doskonałym zamiennikiem popularnych tabletek nasennych, których nie można stosować przez długi czas ze względu na możliwość uzależnienia. Niekiedy polecany jest przy stanach depresyjnych, obniżonej samoocenie, w okresie menopauzy oraz u osób, które skarżą się na kołatanie serca. Melisa wspomaga walkę z licznymi zarazkami, w tym wirusami świnki, ospy i opryszczki. Zapobiega rozwojowi infekcji grzybiczych. Łagodzi objawy alergii i astmy, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, dlatego polecany jest przy chorobach jelit i żołądka. Przyjmowany regularnie w dużych ilościach napar może spowolnić pracę tarczycy. W postaci olejku lub naparu o wysokim stężeniu dezynfekuje skórę i hamuje rozwój opryszczki, jeśli jest stosowany we wczesnych stadiach choroby.
Przeciwwskazania:
Obecnie nie zidentyfikowano przeciwwskazań do stosowania rośliny i suszu z liści melisy .
Warunki przechowywania Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze nie przekraczającej 25°C w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Jak przygotować napar z suszonych liści melisy: 1 łyżeczkę melisy zalać 200 ml wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Pij pół szklanki 4 razy dziennie.
Opis
Kody