Olej konopny 250ml

Nowy produkt

79 Przedmiotów

Konopny olej  tłoczony na zimno ,  produkowany jest z  nasion, jadalnych odmian konopi siewnych. Olej wyróżnia przyjemny orzechowy smak, a zatem można dodawać go do ciast, ale także może być używany do sosów i sałatek. 

36,00 zł brutto.

Czy wiesz że olej konopny ….

….. znajduje się w ścisłej czołówce pod względem wartości prozdrowotnych i wszechstronności zastosowań?  Jego największą zaletą jest wysoka zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), czyli omega-3 i omega-6, stanowiących aż 75 proc. składu oleju konopnego.

Zgodnie z ich nazwą, wspomniane kwasy są niezbędne dla prawidłowego przebiegu wielu procesów zachodzących w naszym organizmie, ale musimy dostarczać je z zewnątrz. Kluczowe dla ich właściwego działania są proporcje, które w oleju konopnym są wzorcowe i wynoszą 3:1, gdzie 3 to omega-6 a 1 stanowią kwasy omega-3. W naszej diecie wspomniany stosunek zazwyczaj jest zaburzony na korzyść mniej cennych kwasów omega-6, które niwelują działanie omega-3. Złe proporcje kwasów mogą sprzyjać cukrzycy, nadciśnieniu, chorobom serca i rozwojowi nowotworów.

Właściwości NNKT:

  • Kwasy omega-3: hamują namnażanie się tkanki nowotworowej, łagodzą bóle reumatyczne, zapobiegają wahaniom cukru we krwi, wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci.
  • Kwasy omega-6: wspomagają gojenie ran i pracę wątroby oraz nerek, ale w zbyt dużych ilościach sprzyjają miażdżycy i rozwojowi nowotworów!

Kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, linolowy, linolenowy i gamma-linolenowy, stanowią większość składu oleju, ale towarzyszą im również inne cenne składniki odżywcze, w tym witaminy i minerały.

Około 30g nasion konopi zawiera:

  • 161 kalorii
  • 3,3g węglowodanów
  • 9,2g białka
  • 2g błonnika
  • 12,3g tłuszczu
  • 2,8 mg manganu (140% zalecanego dziennego spożycia)
  • 15,4 mg witaminy E (77% ZDS)
  • 300 mg magnezu (75% ZDS)
  • 405 mg fosforu (41% ZDS)
  • 5 mg cynku (34% ZDS)
  • 3,9 mg żelaza (22% ZDS)
  • 0,1 mg (7% ZDS)

Olej konopny dla urody 

Wśród wielu pozytywnych działań oleju konopnego na nasz organizm na szczególną uwagę zasługują jego właściwości upiększające. To zasługa wspomnianych już kwasów, w szczególności linolowego i alfa-linolenowego należąca do kategorii esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA), niezbędnych dla zachowania pięknej, młodej i zdrowej cery.

Dodatkowo, olej konopny w znacznym stopniu przypomina sebum wydzielane przez ludzką skórę, dzięki czemu usprawnia gospodarkę naturalnymi lipidami, co ma szczególne znaczenie dla skóry mieszanej, tłustej oraz łojotokowej.

Olej konopny jest umiarkowanie tłusty, dzięki czemu łatwo się rozprowadza, a skóra szybko go wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu.

Olej konopny w kuchni 

Podobnie jak inne oleje roślinne, olej konopny nadaje się świetnie także do zastosowań kulinarnych. Jego oryginalny, zielonkawy kolor i orzechowy, łagodny smak czynią z niego świetny dodatek do sałatek, past czy sosów. Olej z konopi zachowuje smak i właściwości jedzony na zimno, dlatego nie powinno się stosować go do smażenia lub pieczenia.

Żeby zachował charakterystyczny smak i właściwości zdrowotne, olej konopny powinien być tłoczony na zimno i spożywany w formie nierafinowanej. Proces rafinacji służy usunięciu z oleju potencjalnie szkodliwych składników i oczyszczeniu go, dzięki czemu staje się przejrzysty. Ubocznym efektem tego procesu jest jednak redukcja właściwości odżywczych oraz smakowych.

Po olej konopny powinni sięgać również weganie. Ma sporo białka, przyswajalnego lepiej niż to pochodzące z soi, dlatego jest cennym dodatkiem do diety pozbawionej mięsa i nabiału.

Sprawdź jak olej konopny sprawdzi się w Twojej kuchni

  • Pasuje do sałatki ze świeżych, chrupiących warzyw. Dla podkręcenia smaku można połączyć go z przyprawami, musztardą i sokiem z cytryny, żeby uzyskać smaczny dressing.
  • Z powodzeniem można polewać nim pieczywo – wtedy staje się zdrowym zastępnikiem bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe masła.
  • Olej konopny sprawdza się również jako składnik pesto, czyli pasty przyrządzanej na bazie oleju, świeżych ziół (np. bazylii lub pietruszki) oraz orzechów, czasem z dodatkiem sera. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
  • Wyciąg z konopi może pojawić się w daniach gorących, takich jak zupy czy makarony, jednak dodany dopiero pod koniec gotowanie, dla podkręcenia smaku.

Olej konopny Gospodarstwo Rolne Krzysztof Wróbel

.... produkowany jest z wyselekcjonowanych nasion, jadalnych odmian konopi siewnych, tłoczony na zimno  Olej nie może być podgrzewany do temperatury wyższej niż 180° C. ponieważ straci swoje właściwości . Po otwarciu należy przechowywać w go lodówce i nie narażać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.Konopny olej tłoczony na zimno stanowi idealne uzupełnienie diety wegańskiej i wegetariańskiej.

 
Wypróbujcie tajemnice konopnego oleju, którego ludzie używają od wieków. Regularne stosowanie jest nie ocenione dla organizmu i może zapobiec wielu chorobom cywilizacyjnym. Profilaktyka jest ważniejsza niż późniejsze leczenie.

Prewencyjnie, zaleca się, łyżkę oleju konopnego 2x dziennie.

 

Średnia zawartość składników odżywczych w 100 ml produktu:
Wartość energetyczna 3487 kJ / 833 kcal
 
Tłuszcz 93,33 g w tym:

  • kwasy tłuszczowe nienasycone (kwasy nienasycone) 6,67 g 

węglowodany, w tym:

cukry 0 g

białko 0g

sól 0,03 g

Wartości te mogą być przedmiotem małych odchyleń.

Nie zawiera substancji psychoaktywnej THC.

Koszt dostawy :

Poczta Polska: 10.00 zł

Poczta Polska : (za pobraniem): 13.00 zł

Paczkomaty InPost : 9.90 zł -  ( Prosimy o informację w wiadomości do nas o wyborze Paczkomatu na jaki ma zostać wysłane zamówienie  )

InPost (za pobraniem) : 16.00 zł

InPost : 14.00 zł

Możliwość zamówień telefonicznych pod numerem 730-713-007

Produkty Powiązane