Siemię lniane złociste, znane również jako złote ziarno, stanowi cenny składnik wykorzystywany w medycynie naturalnej i dietetyce. Te delikatne, żółte nasiona lnu rosną na suchych łąkach i zboczach wzniesień, dostarczając obfitości korzyści zdrowotnych.
Siemię lniane złote czy brązowe
Siemię lniane jest bogatym źródłem wielu cennych składników aktywnych biologicznie. Regularne spożywanie siemienia (1 porcja - 1-2 łyżki stołowe dziennie) będzie mieć korzystny wpływa na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.
Kluczowe składniki zawarte w nasionach lnu to:
- fitoestrogeny – działające przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, korzystnie wpływające na wątrobę,
- błonnik – wpływający na florę bakteryjną jelit, obniżający poziom cholesterolu,
- kwasy tłuszczowe omega-3 – stanowiące aż 60% wszystkich tłuszczów w nasionach,
- lignina SDG – odpowiedzialna za zwiększenie masy kostnej oraz korzystnie wpływająca na gospodarkę hormonalną,
- sterole roślinne – chroniące organizm przed wolnymi rodnikami,
- substancje śluzowe – wpływające korzystnie na układ pokarmowy,
- minerały – takie jak cynk, miedź, selen, mangan, wapń, potas i magnez,
- witaminy oraz kwas foliowy – zawierające witaminy z grupy B, witaminę K, E, C oraz kwas foliowy,
- aminokwasy – takie jak fenyloalanina, tryptofan, leucyna i lizyna.
Siemię lniane jest wysokokaloryczne ze względu na dużą zawartość oleju, wynoszącą 534 Kcal na 100 gramów nasion. Jednak zalecana dzienna porcja jest niewielka (1-2 łyżki), co nie wpływa na wzrost masy ciała.
- Len brązowy Nasiona lnu brązowego zawierają prawie 50% oleju, z czego aż 60% stanowi kwas omega-3. Olej ten ma właściwości antyoksydacyjne, pomaga w regulacji gospodarki hormonalnej i jest bogaty w lignany lniane. Pomaga przyśpieszyć metabolizm, co prowadzi do redukcji wagi.
- Len złoty Nasiona lnu złotego również zawierają około 50% oleju, z czego 51% stanowi kwas tłuszczowy omega-3. Jego właściwości prozdrowotne wspierają walkę z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Oba rodzaje lnu charakteryzują się zbilansowanym poziomem kalorii, tłuszczu i białka oraz zawierają duże ilości lignanów lnianych.
Złota odmiana lnu zawiera mniej tłuszczu niż odmiana brązowa, jednakże charakteryzuje się wyższą zawartością białka. Dodatkowo, len złoty jest bogatszy w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym dwa niezbędne dla organizmu: kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy.
Odmiana brązowa jest natomiast znacznie bardziej obfita w przeciwutleniacze. Jak widać, obie odmiany różnią się między sobą, lecz obie są korzystne dla zdrowia organizmu ludzkiego.
Właściwości lecznicze siemienia lnianego
Z uwagi na potwierdzone właściwości prozdrowotne, siemię lniane jest powszechnie zalecane w profilaktyce zdrowotnej. Złote siemię lniane ma szczególne znaczenie w przypadku:
- Odchudzanie: Według badań przeprowadzonych na 1302 dorosłych osób, spożycie 4 łyżek (30 g) siemienia lnianego dziennie przez okres ponad 12 tygodni przyczyniło się do znaczącego obniżenia wartości zarówno ciśnienia skurczowego, jak i rozkurczowego.
- Redukcja ciśnienia skurczowego: była szczególnie widoczna u uczestników z wysokim ciśnieniem krwi, zwłaszcza w grupie spożywającej nasiona siemienia lnianego w formie proszku, a nie oleju lnianego czy lignanów w formie ekstraktu. Ciśnienie rozkurczowe zostało znacząco obniżone zarówno stosując sproszkowane nasiona, jak i olej lniany.
- Redukcja Cholesterolu: Siemię lniane, ze względu na obfitość w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, wykazuje korzystne działanie w redukcji poziomu cholesterolu. Badania wskazują, że długotrwałe spożycie siemienia lnianego skutkuje wyższym stężeniem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, co potęguje jego odchudzające właściwości.
- Nadciśnienie Tętnicze: Wyniki analizy badań wykazały, że spożycie siemienia lnianego może przyczynić się do znaczącego obniżenia wartości zarówno ciśnienia skurczowego, jak i rozkurczowego. Redukcja ciśnienia skurczowego była szczególnie widoczna u uczestników z wysokim ciśnieniem krwi, zwłaszcza w grupie spożywającej nasiona siemienia lnianego w formie proszku, a nie oleju lnianego czy lignanów w formie ekstraktu. Ciśnienie rozkurczowe zostało znacząco obniżone zarówno stosując sproszkowane nasiona, jak i olej lniany.
- Profilaktyka Osteoporozy: Siemię lniane wpływa na usprawnienie wchłaniania wapnia przez kości, co przyczynia się do profilaktyki osteoporozy.
- Profilaktyka Nowotworowa: Badania wskazują, że siemię lniane zmniejsza ryzyko zachorowalności na raka jelita grubego oraz wykazuje działanie przeciw-nowotworowe, co czyni je skutecznym środkiem profilaktycznym w profilaktyce nowotworowej.
- Problemy Hormonalne: Siemię lniane zawierające fitoestrogeny może poprawić problemy hormonalne u kobiet, jak również wspierać kobiecą gospodarkę hormonalną.
- Spowolnienie procesu starzenia się skóry: Badania wykazały, że siemię lniane wpływa korzystnie na wrażliwość skóry, przez naskórkową utratę wody, szorstkość naskórka i jego łuszczenie, co prowadzi do zwiększonego nawilżenia i gładkości skóry. Działanie to jest najprawdopodobniej zasługą kwasu alfa-linolenowego, który może skorygować proporcje oksylipin prozapalnych i przeciwzapalnych, co może skutkować spowolnieniem procesu starzenia.
- Ból Gardła oraz Kaszel: Siemię lniane, spożywane w różnych formach, takich jak napary, może łagodzić wszelkie podrażnienia w gardle oraz przyczyniać się do redukcji bólu gardła oraz kaszlu.
- Biegunki i Wzdęcia: Siemię lniane, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, może przyczynić się do łagodzenia biegunek i wzdęć.
- Zaparcia: Dzięki dużej zawartości błonnika, siemię lniane wspomaga regulację układu pokarmowego i może być skutecznym środkiem w łagodzeniu problemów z zaparciami.
- Wrzody Żołądka: Regularne spożywanie siemienia lnianego może osłaniać błonę śluzową żołądka, co przyczynia się do redukcji dyskomfortu i dolegliwości bólowych związanych z wrzodami żołądka.
- Refluks: Siemię lniane, dzięki zawartości substancji śluzowych, może łagodzić pieczenie w przełyku oraz chronić błonę śluzową, co sprawia, że jest skutecznym środkiem w łagodzeniu dolegliwości związanych z refluksowym zapaleniem przełyku.
Sposób Stosowania
Siemię lniane można spożywać poprzez:
Spożywanie 2-3 łyżeczek dziennie po namoczeniu.
Dodatek do potraw, jogurtów lub pieczywa.
Skład Produktu
Produkt składa się w 100% z ziaren złocistego siemienia lnianego, gwarantując najwyższą jakość surowca.
Pochodzenie: Polska.
200g
Przepis na Kisiel z Siemienia Lnianego
Składniki:
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 250 ml wody
- Miód lub inny dodatek słodzący
- Owoce (opcjonalnie)
Przygotowanie: Do gotującej się wody dodaj odmierzoną ilość nasion lnu i czekaj aż się zagęści. Dodaj miód wedle uznania. Przepis można modyfikować dodając ulubione owoce.