Dlaczego warto jeść bakalie?
W ich skład wchodzą orzechy, nasiona oraz suszone owoce, co zapewnia bogactwo smaków i cennych składników odżywczych, takich jak antyoksydanty, zdrowe tłuszcze, białka, błonnik, witaminy i minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bakalie to idealny wybór dla osób dbających o zdrowie, szukających zdrowych i smacznych przekąsek.
Bakalie można wykorzystać na wiele sposobów:
- Dodatek do jogurtów, owsianek, puddingów, koktajli i smoothie- wzbogacają smak i dodają wartości odżywczych.
- Samodzielna przekąska- idealna na szybkie i zdrowe podgryzanie.
- Zdrowa alternatywa dla chipsów- świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas filmu lub imprezy.
- Dodatek do wypieków- ciasta bakaliowe i ciastka bakaliowe to prawdziwe kulinarne hity.
- Domowe i zdrowe lody bakaliowe- domowe lody bakaliowe są pyszną alternatywą dla kupnych lodów.
Mieszanka bakaliowa DETOX BOOSTod Big Nature zawierawyselekcjonowane składniki z myślą o wsparciu detoksykacji organizmu i przywrócenia i utrzymania energii: orzechy ziemne, rodzynki suszone, jagody goji, żurawina suszona, pestki dyni.
- Orzechy ziemne- są niezwyklebogatym źródłem antyoksydantów, białka, zdrowych tłuszczy, błonnika, witamin i minerałów.Arginina, aminokwas obecny w orzeszkach ziemnych,odgrywa ważną rolę w detoksykacji wątroby. Argininapomaga neutralizować amoniak i inne szkodliwe substancje, które gromadzą się w organizmie. Zawarte w nichkwasy oleinowenie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, za topomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, poprawiają pracę układu krwionośnego i regulują metabolizm. Osoby z wysokim ciśnieniem krwi powinny regularnie spożywać orzeszki ziemne, ponieważ ich składnikipomagają one obniżyć ciśnienie krwi.Antyoksydantyz orzeszków ziemnychchronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,chronią wątrobęiwspierają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji, a dzięki wysokiej zawartościbłonnika, orzeszki ziemne sąpolecane osobom z problemami trawiennymi i zaparciami. Dodatkowo, stanowiądobre źródło białka, copozytywnie wpływa na kondycję fizyczną i psychicznąorganizmu, a takżezwiększa poziom energii i pomaga utrzymać jąna odpowiednim poziomie.Nienasycone kwasy tłuszczowezawarte w orzeszkach ziemnychusprawniają funkcjonowanie wątroby, która odgrywa kluczową rolę w detoksie organizmu, usuwaniu szkodliwych substancji.Chronią także przed chorobami układu oddechowego, miażdżycą i osteoporozą.
- Rodzynki suszone -dostarczają wielu cennych substancji.Zawierająłatwo przyswajalne przez organizm cukry,któredostarczają organizmowi zdrowej energii.Dzięki dużej zawartościbłonnika,rodzynkikorzystnie wpływają na proces odchudzania, wspierają funkcjonowanie jelit i pomagają zwalczać zaparcia. Duża zawartość antyoksydantówsprawia, że rodzynkichronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, redukują stany zapalne i korzystnie wpływają na funkcjonowanie wątroby, mózgu i funkcje poznawcze.Co więcej, bogactwo antyoksydantóww rodzynkach przyczynia się do ichdziałania wspierającego procesy detoksykacyjne organizmu, gdyż korzystnie wpływają na zdrowie wątroby, chronią ją i usuwają z niej szkodliwe toksyny.Rodzynki są równieżbogate w żelazo,dziękiuzupełniają niedobórtego pierwiastka, zapobiegają anemii i niwelują uczucie zmęczenia.
- Jagody goji -stanowiąźródło witamin, aminokwasów, minerałów.Już w tradycyjnej medycynie chińskiejuważano, że spożywanie jagód goji może przedłużać życie i zapewniać energię pomimo upływających lat.Dzięki dużej zawartościantyoksydantów,jagody gojioczyszczają organizm z zalegających toksyn. Zawierają wiele składników odżywczych (np. witaminy z grupy B i żelazo), które mogąprzyczyniać się do zwiększenia energii, witalności i wydajności w ciągu dnia, a także poprawić jakość snu w nocy.Sąbogatym źródłem witaminy C,przez cozmniejszają uczucie zmęczenia i wzmacniają odporność. Luteina i zeaksantyna,które są obecne w jagodach goji, chronią oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania UV i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Witaminy z grupy B, żelazoi inne składniki odżywcze, sprawiają, że jagody gojipoprawiają koncentrację. Żelazow nich zawarteuzupełnia niedobory żelaza.Dodatkowo, jagody goji mogą byćpomocne w dbaniu o zdrowie wątroby.Zawarte w nichantyoksydanty usuwają szkodliwe toksyny z wątroby i chronią ją przed uszkodzeniami.Sąpolecane przy stłuszczeniu wątrobyz uwagi na dużą zawartość przeciwutleniaczy i błonnika.
- Żurawina suszona- jestbogata w antyoksydanty, witaminy, minerały, kwasy organiczne, karotenoidy, flawonoidy, garbniki i pektyny.Antyoksydantyzawarte w żurawinie mająwłaściwości wspierające pracę wątroby, odtruwające i pomagające usuwać zalegające toksynyz organizmu. Co więcej, dzięki ich dużej zawartościzmniejsza się ryzyko rozwoju chorób powodowanych przez wolne rodniki. Substancje obecne w żurawinieprzyspieszają usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn wraz z moczem. Zawieradobrze przyswajalne cukry, któredostarczają organizmowi energii. Jest równieżobfita w witaminę C, któraprzeciwdziała zmęczeniu i znużeniu, a takżewzmacnia odporność i wspiera układ nerwowy.Kwas cytrynowyobecny w owocach żurawinyzapobiega kamicy nerkowej. Z koleiproantocyjanidyny, zakwaszają moczi hamują namnażanie bakterii, copomaga zapobiegać infekcjom dróg moczowych.
- Pestki dyni- sąbogatym źródłem fitosteroli i kwasów tłuszczowych, którezapobiegają miażdżycy, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszają poziom cholesteroluoraznormalizują poziom ciśnieniatętniczego krwi. Dostarczają organizmowi witamin A, E, K i B, błonnika, wapnia, żelaza, cynku i magnezu. Dodatkowo, pestki dyni sąbogate w tryptofan, czyli aminokwas będącyprekursorem serotoniny, hormonu szczęścia.Antyoksydantyobecne w pestkach dynichronią komórki przed uszkodzeniami i wspierają naturalne mechanizmy oczyszczaniaorganizmu. Dodatkowo, zdrowe kwasy tłuszczowe obecne w pestkach dyni, takie jakkwas oleinowy i linolowy, stanowią ważne źródło energii i wspierają reakcje zachodzące w organizmie. Pestki dyni zawierająkukurbitacynę, substancję, któradziała przeciwpasożytniczo i pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Z koleibłonnik wspiera trawienie i metabolizm, a takżeusuwa z jelit szkodliwe substancje i wspomaga regularne wypróżnianie.Cynk i witaminy o charakterze antyoksydacyjnym, obecne w pestkach dyni,wzmacniają układ immunologiczny i chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Oprócz tego, dzięki dużej zawartości cynku, pestki dyni sąkorzystne dla płodności i potencjiikorzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Kompozycja bakali DETOX BOOSTod Big Nature, dzięki bogactwu składników odżywczych, jest doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy chcąwspierać swoje zdrowie i ogólny dobrostan organizmu. Z uwagi naobfitą zawartość antyoksydantóww składnikach mieszanki, mix bakaliowy DETOX BOOST stanowi doskonałą kompozycję naturalnych składników odziałaniu wspierającym procesy oczyszczające i detoksykacyjne organizmu, a także o działaniuprzywracającym energię i zapewniającym zdrową odnowęorganizmu.
Składniki: orzechy ziemne, rodzynki suszone, jagody goji, żurawina suszona, pestki dyni (w zmiennych proporcjach).
Pojemność:200g
Wartości odżywcze na 100g produktu:
Wartość energetyczna na 100g | 2034kJ/486kcal |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 29,61g 3,97g |
Węglowodany w tym cukry | 38,19g 28,47g |
Błonnik | 7,31g |
Białko | 16,37g |
Sól | 0,03g |
Sposób przygotowania: mieszanka bakaliowa gotowa do bezpośredniego spożycia lub do stosowania w formie dodatku do owsianek, jogurtów, puddingów, wypieków, koktajli i smoothie.
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu.