Dlaczego warto jeść bakalie?
W ich skład wchodzą orzechy, nasiona oraz suszone owoce, co zapewnia bogactwo smaków i cennych składników odżywczych, takich jak antyoksydanty, zdrowe tłuszcze, białka, błonnik, witaminy i minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bakalie to idealny wybór dla osób dbających o zdrowie, szukających zdrowych i smacznych przekąsek.
Bakalie można wykorzystać na wiele sposobów:
- Dodatek do jogurtów, owsianek, puddingów, koktajli i smoothie - wzbogacają smak i dodają wartości odżywczych.
- Samodzielna przekąska - idealna na szybkie i zdrowe podgryzanie.
- Zdrowa alternatywa dla chipsów - świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas filmu lub imprezy.
- Dodatek do wypieków - ciasta bakaliowe i ciastka bakaliowe to prawdziwe kulinarne hity.
- Domowe i zdrowe lody bakaliowe - domowe lody bakaliowe są pyszną alternatywą dla kupnych lodów.
Mieszanka bakaliowa DETOX BOOST od Big Nature zawiera wyselekcjonowane składniki z myślą o wsparciu detoksykacji organizmu i przywrócenia i utrzymania energii: orzechy ziemne, rodzynki suszone, jagody goji, żurawina suszona, pestki dyni.
- Orzechy ziemne - są niezwykle bogatym źródłem antyoksydantów, białka, zdrowych tłuszczy, błonnika, witamin i minerałów. Arginina, aminokwas obecny w orzeszkach ziemnych, odgrywa ważną rolę w detoksykacji wątroby. Arginina pomaga neutralizować amoniak i inne szkodliwe substancje, które gromadzą się w organizmie. Zawarte w nich kwasy oleinowe nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, za to pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, poprawiają pracę układu krwionośnego i regulują metabolizm. Osoby z wysokim ciśnieniem krwi powinny regularnie spożywać orzeszki ziemne, ponieważ ich składniki pomagają one obniżyć ciśnienie krwi. Antyoksydanty z orzeszków ziemnych chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, chronią wątrobę i wspierają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji, a dzięki wysokiej zawartości błonnika, orzeszki ziemne są polecane osobom z problemami trawiennymi i zaparciami. Dodatkowo, stanowią dobre źródło białka, co pozytywnie wpływa na kondycję fizyczną i psychiczną organizmu, a także zwiększa poziom energii i pomaga utrzymać ją na odpowiednim poziomie. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w orzeszkach ziemnych usprawniają funkcjonowanie wątroby, która odgrywa kluczową rolę w detoksie organizmu, usuwaniu szkodliwych substancji. Chronią także przed chorobami układu oddechowego, miażdżycą i osteoporozą.
- Rodzynki suszone - dostarczają wielu cennych substancji. Zawierają łatwo przyswajalne przez organizm cukry, które dostarczają organizmowi zdrowej energii. Dzięki dużej zawartości błonnika, rodzynki korzystnie wpływają na proces odchudzania, wspierają funkcjonowanie jelit i pomagają zwalczać zaparcia. Duża zawartość antyoksydantów sprawia, że rodzynki chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, redukują stany zapalne i korzystnie wpływają na funkcjonowanie wątroby, mózgu i funkcje poznawcze. Co więcej, bogactwo antyoksydantów w rodzynkach przyczynia się do ich działania wspierającego procesy detoksykacyjne organizmu, gdyż korzystnie wpływają na zdrowie wątroby, chronią ją i usuwają z niej szkodliwe toksyny. Rodzynki są również bogate w żelazo, dzięki uzupełniają niedobór tego pierwiastka, zapobiegają anemii i niwelują uczucie zmęczenia.
- Jagody goji - stanowią źródło witamin, aminokwasów, minerałów. Już w tradycyjnej medycynie chińskiej uważano, że spożywanie jagód goji może przedłużać życie i zapewniać energię pomimo upływających lat. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów, jagody goji oczyszczają organizm z zalegających toksyn. Zawierają wiele składników odżywczych (np. witaminy z grupy B i żelazo), które mogą przyczyniać się do zwiększenia energii, witalności i wydajności w ciągu dnia, a także poprawić jakość snu w nocy. Są bogatym źródłem witaminy C, przez co zmniejszają uczucie zmęczenia i wzmacniają odporność. Luteina i zeaksantyna, które są obecne w jagodach goji, chronią oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania UV i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Witaminy z grupy B, żelazo i inne składniki odżywcze, sprawiają, że jagody goji poprawiają koncentrację. Żelazo w nich zawarte uzupełnia niedobory żelaza. Dodatkowo, jagody goji mogą być pomocne w dbaniu o zdrowie wątroby. Zawarte w nich antyoksydanty usuwają szkodliwe toksyny z wątroby i chronią ją przed uszkodzeniami. Są polecane przy stłuszczeniu wątroby z uwagi na dużą zawartość przeciwutleniaczy i błonnika.
- Żurawina suszona - jest bogata w antyoksydanty, witaminy, minerały, kwasy organiczne, karotenoidy, flawonoidy, garbniki i pektyny. Antyoksydanty zawarte w żurawinie mają właściwości wspierające pracę wątroby, odtruwające i pomagające usuwać zalegające toksyny z organizmu. Co więcej, dzięki ich dużej zawartości zmniejsza się ryzyko rozwoju chorób powodowanych przez wolne rodniki. Substancje obecne w żurawinie przyspieszają usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn wraz z moczem. Zawiera dobrze przyswajalne cukry, które dostarczają organizmowi energii. Jest również obfita w witaminę C, która przeciwdziała zmęczeniu i znużeniu, a także wzmacnia odporność i wspiera układ nerwowy. Kwas cytrynowy obecny w owocach żurawiny zapobiega kamicy nerkowej. Z kolei proantocyjanidyny, zakwaszają mocz i hamują namnażanie bakterii, co pomaga zapobiegać infekcjom dróg moczowych.
- Pestki dyni - są bogatym źródłem fitosteroli i kwasów tłuszczowych, które zapobiegają miażdżycy, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszają poziom cholesterolu oraz normalizują poziom ciśnienia tętniczego krwi. Dostarczają organizmowi witamin A, E, K i B, błonnika, wapnia, żelaza, cynku i magnezu. Dodatkowo, pestki dyni są bogate w tryptofan, czyli aminokwas będący prekursorem serotoniny, hormonu szczęścia. Antyoksydanty obecne w pestkach dyni chronią komórki przed uszkodzeniami i wspierają naturalne mechanizmy oczyszczania organizmu. Dodatkowo, zdrowe kwasy tłuszczowe obecne w pestkach dyni, takie jak kwas oleinowy i linolowy, stanowią ważne źródło energii i wspierają reakcje zachodzące w organizmie. Pestki dyni zawierają kukurbitacynę, substancję, która działa przeciwpasożytniczo i pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Z kolei błonnik wspiera trawienie i metabolizm, a także usuwa z jelit szkodliwe substancje i wspomaga regularne wypróżnianie. Cynk i witaminy o charakterze antyoksydacyjnym, obecne w pestkach dyni, wzmacniają układ immunologiczny i chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Oprócz tego, dzięki dużej zawartości cynku, pestki dyni są korzystne dla płodności i potencji i korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Kompozycja bakali DETOX BOOST od Big Nature, dzięki bogactwu składników odżywczych, jest doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy chcą wspierać swoje zdrowie i ogólny dobrostan organizmu. Z uwagi na obfitą zawartość antyoksydantów w składnikach mieszanki, mix bakaliowy DETOX BOOST stanowi doskonałą kompozycję naturalnych składników o działaniu wspierającym procesy oczyszczające i detoksykacyjne organizmu, a także o działaniu przywracającym energię i zapewniającym zdrową odnowę organizmu.
Składniki: orzechy ziemne, rodzynki suszone, jagody goji, żurawina suszona, pestki dyni (w zmiennych proporcjach).
Pojemność: 200g
Wartości odżywcze na 100g produktu:
Wartość energetyczna na 100g |
2034kJ/486kcal |
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
|
29,61g
3,97g
|
Węglowodany
w tym cukry
|
38,19g
28,47g
|
Błonnik |
7,31g |
Białko |
16,37g |
Sól |
0,03g |
Sposób przygotowania: mieszanka bakaliowa gotowa do bezpośredniego spożycia lub do stosowania w formie dodatku do owsianek, jogurtów, puddingów, wypieków, koktajli i smoothie.
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu.