Przepisy z nasionami konopi

Konopna Farmacja 03 mar, 2017 blog 0 Trafienie: 128

Niejednokrotnie naukowcy udowadniali zdrowe aspekty konopi. Posiada ona dużo mikroelementów, które potrzebne są dla naszego organizmu, by móc funkcjonować normalnie. Jedzenie nasion, oleju, czy mąki nie odurza, dlatego coraz częściej te produkty możemy znaleźć na półkach z bio żywnością.

Niejednokrotnie naukowcy udowadniali zdrowe aspekty konopi. Posiada ona dużo mikroelementów, które potrzebne są dla naszego organizmu, by móc funkcjonować normalnie. Jedzenie nasion, oleju, czy mąki nie odurza, dlatego coraz częściej te produkty możemy znaleźć na półkach z bio żywnością.

Przepisy z nasionami konopi.

Jedną z możliwości wykorzystania ziaren konopi jest olej z nich tłoczony. Jest bogaty w witaminy i minerały. Kwasy omega 3 i 6, które pomagają w procesie trawienia oraz we wchłanianiu witamin, witaminy A, B1, B3, B6, C, D, E, K, a oprócz tego wapń, magnez, mangan i wiele innych. Olej ten możemy używać do smażenia, jak również dodawać na surowo do sałatek.

Koktajl z banana rukoli i nasion konopi to jeden z najprostszych przepisów na odżywienie organizmu. Potrzebujemy dwie garści rukoli, dwa dojrzałe banany, dwie łyżeczki nasion konopi 300 ml wody, odrobinę soku z cytryny i cynamonu. Wszystko to blendujemy. I mamy gotowy koktajl do spożycia.
Kolejna propozycja jest również dla osób, które dbają o zdrowie, jest to sałatka. Potrzebujemy do niej garść oliwek, 100g rukoli, 50g sera pleśniowego, 2 pomidory, kilka rzodkiewek, 2 łyżki nasion konopi, oliwa z oliwek lub olej z nasion konopi. Wszystko to kroimy i łączymy razem w misce.
W przepisach również znajdują się propozycje na obiad. Składniki potrzebne na zupę to awokado, ok. szklanki bulionu, 1/3 szklanki śmietanki 30%, dwa ząbki czosnku, 2-3 łyżki ziaren konopi, sól i pieprz. Do garnka wlewamy bulion oraz słodką śmietankę, obieramy awokado, kroimy w kosteczkę i przecieramy widelcem na „papkę”. Bulion podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy awokado, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz połowę nasion. Podgrzewamy na małym ogniu, a potem blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec posypujemy resztę nasion.

Ostatnią propozycją jest pudding. Wykonujemy go z 3 łyżek ziaren chia i 3 łyżek ziaren konopi, szklanki mleka i dodatkowo dodajemy ulubione owoce. Nasiona chia i konopi zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 godziny, gdy nasiona napęcznieją, podajemy z ulubionymi owocami.

Komentarze

Zostaw komentarz