Poznaj właściwości białka konopnego

utworzone przez | lip 1, 2023 | Bez kategorii | 0 komentarzy

Konopie siewne uważane są za superfood z wielu powodów, przy czym jednym z najważniejszych jest zawarte w nich białko. Lekkostrawne i bogate w substancje odżywcze białko konopne to ważny sprzymierzeniec w walce z wieloma chorobami (w tym cywilizacyjnymi), a także poważna konkurencja dla białka pochodzenia zwierzęcego. Wyjaśniamy, dlaczego warto na stałe wprowadzić ten składnik do swojej diety.

Dlaczego warto urozmaicić dietę o białko konopne?

Przede wszystkim należy zaznaczyć, że białko z konopi siewnych – podobnie jak inne produkty pozyskiwane z tej odmiany roślin – nie posiada żadnych właściwości psychoaktywnych. Zawiera natomiast szereg witamin i innych cennych składników wspierających organizm w prawidłowym funkcjonowaniu. Białko konopne to źródło kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6 (w idealnej dla zdrowia proporcji 3:1), a także aminokwasów (np. cysteiny, histydyny), minerałów (m.in. potasu, magnezu) i błonnika. Ponadto spożywanie proteiny konopnej pomaga uzupełnić poziom witamin, w tym C i z grupy B.

Dzięki kompleksowi tylu elementów odżywczych białko pozyskiwane z konopi siewnych należy uznać za pełnowartościowe, w związku z czym włączenie go do diety jest szczególnie polecane weganom i wegetarianom oraz osobom trenującym i budującym masę mięśniową. Poza tym białko konopne może wzmocnić układ odpornościowy, wspomóc pracę układu krwionośnego i wesprzeć układ nerwowy. Tego typu produkt wykazuje również pozytywne działanie na włosy i skórę, jednak dla wielu osób jego najcenniejszą właściwością jest dodawanie energii.

Do czego można dodawać białko konopne?

Białko z konopi siewnych wyróżnia się charakterystycznym, lekko orzechowym smakiem, który po wymieszaniu z innymi artykułami spożywczymi staję się niewyczuwalny. Produkt ten można potraktować jako składnik owsianek, zdrowych wypieków, a nawet lodów. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by przygotować z niego batony proteinowe, omlet czy niecodzienny dressing do pieczonych warzyw. Takie potrawy są odpowiednie w zasadzie dla każdego, również dla osób intensywnie uprawiających sport, walczących z nadprogramowymi kilogramami lub zmagających się z nietolerancjami pokarmowymi.

Białko konopne w proszku to więc produkt doskonale sprawdzający się w kuchni, a zarazem dostarczający organizmowi szereg cennych substancji odżywczych. Warto na stałe wprowadzić go do swojej diety i samemu przekonać się o jego korzystnym wpływie na zdrowie.

 

Podobne wpisy

Jaka temperatura przy waporyzacji?

Temperatura jest najważniejszym aspektem waporyzacji. Dlatego bardzo ważne jest, aby odpowiednio ustawić temperaturę podczas każdej sesji,...